„Erzsébetet valósághűen láttatni”

Főoldal > „Erzsébetet valósághűen láttatni”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Erzsébetet valósághűen láttatni”


2022/08/22

A Boldog békeidők, a kultúra, a történelem és a korszak iránti vonzalom inspirálta Melis Sándornét az interneten való kutakodásra. Meghatározó fordulatot hozott az életében, amikor a világhálón rátalált egy szakmai fórumra. „Az Én Sisim” című pályázatunkra beküldött bemutatkozásából egy tudatos, sokoldalú gyűjtőt ismerhetünk meg, akit szenvedélyes érdeklődésében a családja is aktívan támogat.

„Erzsébetet valósághűen láttatni”

„Az Erzsébet királyné Fórum tagja vagyok 2007 óta. Fantasztikus ember, aki indította a társaságot, összefogva, akikkel azóta is barátságot ápolunk kezdetben Erzsébet királyné mentén, a rendszeres fórumtalálkozókon a Gödöllői Király Kastélyban, majd már szorosabbra font bennünket a téma iránti érdeklődés, privát is összejöttünk.

A Fórumon talált ránk, rám a Sisi Baráti Kör elnök asszonya Szabó Margit, aki tagokat toborzott, olvasva a diskurzusokat, hozzászólásokat, úgy láthatta, itt komolyabb az elköteleződés, mint az Ernst Marischka egyébként csodálatos filmjére alapozott vonzalom. A 2008-as SBK-csatlakozással végérvényesen eldőlt ez a szerelem.Brigitte Hamann Rudolf-dolgozata olyan szemszögből mutatta meg Erzsébetet, ahogy addig senki, sok tekintetben az volt a szívós kutatómunka eredménye, hogy bár Erzsébet királyné nem tudott a „legodaadóbb” anyává és feleséggé válni, ahogyan ezt sztereotípiáktól sem mentesen az írónő is sugallja, pont ez tette számomra izgalmassá azt, hogyan is lehetne Erzsébetet valósághűen láttatni és ezt átadni, továbbítani! Nagyon sok kutató írása és előadása bizonyította, hogy van áttörés… szerencsére azt hiszem megértük, hogy az érdeklődés széles körű, a királyné hitelesebb, emberközeli, persze van még mit tenni… Megismerni és megismertetni az Igazi Sisit…

 

A családom mindig támogatott ebben, nem hóbortnak tartják, sokszor részt is vettek a programokon, segítettek a céljaim elérésében, sőt majdnem a kezdetektől férjemmel együtt kutatunk, utazunk, veszünk részt mindenben. Mondhatom ez is nagyon fontos része az életünknek, népes családunk mellett. Egyik unokám Dani, elsős informatikusként 15 éve egy oldalt is készített nekem… most éppen egy kicsit alakítunk rajta, de azt hiszem ezzel is sokat tettem a hiteles információszerzés érdekében!

A fentiek alapján már ki lehetett találni, a könyvek gyűjtését támogatom, de rengeteg képeslappal, naptárral, kártyával, fotóval, tárggyal gazdagodtam! Már nem számolom, hány könyvet olvastam, és vásároltam a témában.

Férjem jóvoltából albumokat tölt meg a Sisi Baráti Körrel a királyné nyomdokain tett utazások fotói!

Azonban minden eseményen ott vagyunk, könyvbemutatókon, kiállításokon stb., de a legfontosabb, hogy még több barátra tettünk szert, akik elkötelezettek a témában!

Az egyik legkedvesebb ezek közül Varga Mária, még a Fórumos kezdetektől. Ő is bekapcsolódott a SBK-előadóinak sorába. (…) Erzsébet királyné emlékezetének megjelenítése a virtuális eszközök világától a hagyományos alkotások módszeréig címmel. Azt hiszem, eddig ismeretlen formában látott előadását mindenki azóta is emlegeti… Egy adalék: hogyan öregítette meg nekünk Sisit, mivel Ő maga nem állt modellt ehhez, de minket természetesen nagyon érdekelt.

Aztán csodálatos horgolásokkal elevenítette meg a királyné ismert ruházatát babákra készítve. A másik, és számomra, aki szintén rajzolok, még izgalmasabb az a királynét papírbaba formában megelevenítő rajzai

Ezért is jelentkezem most ezekkel a rajzokkal! „Ez az én gyűjteményem” mivel az említett barátnőnk, ezeket a rajzokat egyik ittlétekor hagyományozta rám, és megígértem neki valamilyen formában megpróbáljuk közösen ennek megtalálni a láthatósági formáját. (…) Amikor megkaptam a felhívásról a levelet, a szobámban látható helyen tárolt A/3 - as rajzait tároló mappára pillantottam, úgy éreztem itt a lehetőség, hogy ígéretem, amennyiben a munkáit láttatni kell, megvalósíthassuk: 50 db rajz, 2 Sisi alakkal és ruhákkal. (…)

Ha kedvenc tárgyat kellene találnom, akkor is az övéi közül választanék a horgolt ismert Sisi-ruhák közül, amiket babákra készített, de engem a fotóik boldogítanak azóta is. A babák egy kislányhoz kerültek, aki azóta biztosan ugyanolyan szoros kapcsolatot ápol a mi tiszteletünk tárgyával Erzsébet királynéval, és viszi tovább a stafétabotot, szerezve még több hívet „ügyünknek”.

Amikor Mari nálunk volt, akkor is mindig rajzolt. A/3-as papírra. A legkisebb részletet is vázolgatás és radírozás nélkül, mint egy belső képet úgy vetítette a papírra, kevesebb mint 1 óra alatt, miközben beszélgettünk.

Azt hiszem ezek azok a pillanatok, amik még szebbé varázsolták a munkáját, annál is inkább mivel számomra, aki portrékat rajzolok, valami belső kisugárzás kerül a papírra nem a fénykép hű másolás, míg Mari rajzai teljes mértani precizitásként ismétlődő minták tekintetében ejti ámulatba az embert…

 

Varga Mária szépséges Erzsébet öltöztető baba-rajzait is megtekinthetik látogatóink a 2022. szeptember 10-től látogatható Sisi-kiállításon, a Gödöllői Királyi Kastélyban!


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.