Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

Főoldal > Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében


2022/09/06

Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban

 

Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?

Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban idén különleges meglepetéssel készültünk a Sisi-rajongók számára. A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerepet most a gyűjtőknek szántuk. Pályázat keretében találtuk meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait.

A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos számunkra a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt.            Abban bízunk, hogy a kiállítással több korosztályt is meg tudunk szólítani, hiszen a legfiatalabb gyűjtőnk mindössze 20 éves, a legidősebb pedig 78. Az ország egész területéről érkeztek pályázatok, Szombathelytől Nyíregyházáig; többségében hölgyektől, de három úr is akadt a jelentkezők között. A pályázóink elkötelezettségét jól mutatja, hogy jellemzően régóta: tizen-, huszonéve gyarapítják a gyűjteményüket, de van, aki már 63 éve! A gyűjtemények mérete is különböző: volt, aki egyetlen, számára igen kedves tárggyal pályázott, és vannak százas nagyságrendű gyűjtemények, de ezret meghaladóak is!

            Őszinte kíváncsisággal olvastuk a gyűjtők sorait arról, hogy mi indította őket el ezen az úton. Sejtettük, hogy a Sissi-trilógia meghatározó lehet, ezt öten említették. De ezen kívül meglepően sokféle motivációs körülményről számoltak be: meghatározó könyvekről, kiállításról, cikkről, utazásokról, musical-ről, nagyszülőktől ajándékba kapott képről – és a gödöllői kastélyban tett látogatásról. A gyűjtőkkel való beszélgetéseink során pedig kiderült, hogy sokuk élete a gyűjtésen túl több szállal kapcsolódik Erzsébethez. Van, akinek a pályaválasztását határozta meg, van, akinek új barátságokat vagy új munkasikereket hozott. Szeretnénk, ha ezekkel a történetekkel másokat is inspirálnának, ezért indítottuk el új weboldalunkat: www.azensisim.hu címen.

            És hogy mit is gyűjtenek pályázóink? Mindent. Bármit, amin Erzsébet portréja megtalálható, ami róla szól, ami a személyéhez valamiképp kapcsolódik. A tárgyakat nemcsak vásárolják, hanem néha maguk is készítik. De a gyűjtőszenvedély nem mindenkinél tárgyakra irányul: van, akinél utazásokra, élményekre… A kiállításon megdöbbentően mély, személyes kötődést tükröző mai tárgyakkal és eddig sosem látott, valódi műkincsekkel is találkozhatnak látogatóink, így például Erzsébet eddig ismeretlen portréival, vagy eredetiben ritkán kiállított, privát levelével. Amost bemutatkozó gyűjtői kör számunkra nem lenne teljes Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) nélkül, aki Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida leszármazottjaként páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot. Új kiállításunkon a magángyűjtemények tárgyai, történetei mellett áttekinthetjük a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásait is. A gyerekeket pedig a Mit gyűjtött Erzsébet királyné? című játékkal várjuk.

Faludi Ildikó

 

Kiállítóink:

Baloghné Szentirmay Judit, FreylerArt Galéria, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Judit, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga

 

A kiállítás 2023. március 16-ig látogatható.

 

Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély,

Telefon: +36 28 410 124

informacio@kiralyikastely.hu , www.kiralyikastely.hu


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.