Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut

Főoldal > Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut


2023/10/12
Katóné Balogh Mária

Erzsébet királyné töretlen népszerűsége, kultusza számtalan írást ihlet évről évre, az olvasók számára óriási választék áll rendelkezésre. A kínálat tartalmi spektruma terjedelmes, azonban a kiadott művek hitelességének megítélésében sokszor segítségre szorul a lelkes érdeklődő.Vannak szerzők, akiknek neve hallatán már biztosak lehetünk abban, hogy a kézbe vett könyv a császárné életét történelmi
pontossággal, forrásokra hivatkozva dolgozza fel, karakterét pedig a maga összetettségében, ám mindenféle felesleges és túlzott fantáziálástól mentesen mutatja
be.


Katrin Unterreiner neve is ilyen. A nagy választék útvesztőiben az ő szerzősége mindenképpen irányadó lehet. Művészettörténész, aki a 2004-ben, Hofburgban megnyílt Sisi Múzeum kurátora volt, és számos Erzsébettel, Habsburgokkal és az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatos publikáció szerzője, a médiában megjelenő történelmi dokumentációk szakmai tanácsadója ma is. "Sisi und das Salzkammergut" című mű a Styriabooks gondozásában 2013-ban német nyelven jelent meg, magyar fordítás nem készült. A Sisi névválasztás talán szándékosan is azt jelzi, hogy a könyvet olvasva Erzsébetet nem a reprezentációs
kötelezettségeivel járó megjelenései kapcsán, hanem inkább magánemberként ismerjük meg.
 1853. augusztus 16-án, két nappal Ferenc József születésnapja előtt került sor a császár és Erzsébet sorsdöntő találkozására Bad Ischl „Seeauerhaus”-nak nevezett épületében, amelynek első emeletét Zsófia főhercegnő és Ferenc Károly bérelte. Bad Ischl Ausztria Salzkammergut tartományának ma is kedvelt üdülőhelye, amely gyógyvizének köszönheti fejlődését és ismertségét. A sófürdő áldásos hatása történelmi jelentőséget is nyert, hisz Zsófia főhercegnő az itteni kúrának köszönhette a gyermekáldást, itt valósult meg Ferenc József és Erzsébet eljegyzése, majd a főhercegnő által nászajándékba adott Kaiservilla a császári pár nyári pihenésének kedvelt és állandó helyszíne, a bensőséges családi élet és privátszféra mentsvára lett.
 

Ezért is rendkívül fontos Katrin Unterreiner könyve, amely a Bad Ischl-lel kapcsolatos családi események bemutatásán túl gondos forráselemzéssel és térképes melléklettel dokumentálja Erzsébet salzkammerguti tartózkodásait, a szakirodalomban "Gewaltmarsch"-nak nevezett hosszú túráit. Nyomába eredhetünk a sportos császárnénak, lekövethetjük a túrák útvonalát, de eközben anyai oldaláról is megismerhetjük Erzsébetet, aki a Jainzen-hegyen egy Szűzanyát ábrázoló képoszlopot állíttatott fel Mária Valériának, rajta azzal a költeménnyel, amely az egyetlen ismert Erzsébet-vers volt mindaddig, míg a Svájcban letétbe helyezett irodalmi hagyaték nyilvánosságra nem kerülhetett.
 

Kilenc fejezetre tagolódik a könyv, felöleli az eljegyzéstől az utolsó évekig tartó életutat, s mindezt abból a szempontból, hogy Salzkammergut milyen szerepet is játszott az adott időszak történéseiben. Sok, a köztudatban máig fennmaradt tévhitet igazít ki a szerző, s űz a legendák világába. Külön fejezetet szentel Katharina Schrattnak, hisz a Burgtheater színésznője is bérelt egy villát Salzkammergutban, s érdekes adalékokkal válik teljessé a császárné által szándékosan létrehozott Ferenc József − Erzsébet − Schratt kapcsolati háromszög. Az ún. "Márványkastély" bemutatásának, amelyben a legtöbb Erzsébet-vers született, valamint Mária Valéria esküvője pontos leírásának is jut egy-egy külön fejezet.
 

A fotókkal gazdagon tűzdelt könyvben Salzkammergut minden történés origója, ezáltal feltárul a családi dinamika, árnyaltabbá válnak a szereplők, sőt néhány kevésbé ismert anekdotával is gazdagíthatjuk történelmi tudásunkat. Dokumentatív jellege ellenére könnyed, olvasmányos stílusban fogalmazódott szakirodalmi alkotást tarthatunk a kezünkben, a téma alapos és kevésbé jártas ismerőinek is szórakoztatóan informatív olvasmány.
 

Köszönettel tartozom kolléganőmnek, Nádudvari Anitának, mert amikor már a szavak rengetegében elveszve éreztem magam, néhány kiigazítással segítette az utolsó stilisztikai simításokat.
 

Katóné Balogh Mária


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Királyi karácsonyok a kastélyban
A gödöllői kastély az 1870-es években lehetett igazán a királyi család második otthona, hiszen ekkoriban több alkalommal is itt ünnepelték a karácsonyt.
„Lenyűgöző számomra, amikor a királyné egy-egy tárgyát megtalálom”
Interjú Michael Wohlfarttal, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet-szakértőjével   2023 szeptemberében egy egyedülállóan gazdag kiállítás nyílt a gödöllői kastélyban, a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének kincseiből. A Magyarországon még sosem látott tárgyakat is felvonultató tárlat  igen vonzó és népszerű látogatóink körében. A 201 tárgy kiválasztása, a kiállítási koncepció Michael Wohlfart munkája volt, akit főkurátori munkájáról kérdeztünk.
Schönbrunn kincsei Gödöllőn - tárlatvezetői szemmel
Schönbunn kincsei 2023 szeptember elején megérkeztek, és a szeptember 7-i megnyitó óta tarolnak a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.