Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut

Főoldal > Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Katrin Unterreiner: Sisi und das Salzkammergut


2023/10/12
Katóné Balogh Mária

Erzsébet királyné töretlen népszerűsége, kultusza számtalan írást ihlet évről évre, az olvasók számára óriási választék áll rendelkezésre. A kínálat tartalmi spektruma terjedelmes, azonban a kiadott művek hitelességének megítélésében sokszor segítségre szorul a lelkes érdeklődő.Vannak szerzők, akiknek neve hallatán már biztosak lehetünk abban, hogy a kézbe vett könyv a császárné életét történelmi
pontossággal, forrásokra hivatkozva dolgozza fel, karakterét pedig a maga összetettségében, ám mindenféle felesleges és túlzott fantáziálástól mentesen mutatja
be.


Katrin Unterreiner neve is ilyen. A nagy választék útvesztőiben az ő szerzősége mindenképpen irányadó lehet. Művészettörténész, aki a 2004-ben, Hofburgban megnyílt Sisi Múzeum kurátora volt, és számos Erzsébettel, Habsburgokkal és az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatos publikáció szerzője, a médiában megjelenő történelmi dokumentációk szakmai tanácsadója ma is. "Sisi und das Salzkammergut" című mű a Styriabooks gondozásában 2013-ban német nyelven jelent meg, magyar fordítás nem készült. A Sisi névválasztás talán szándékosan is azt jelzi, hogy a könyvet olvasva Erzsébetet nem a reprezentációs
kötelezettségeivel járó megjelenései kapcsán, hanem inkább magánemberként ismerjük meg.
 1853. augusztus 16-án, két nappal Ferenc József születésnapja előtt került sor a császár és Erzsébet sorsdöntő találkozására Bad Ischl „Seeauerhaus”-nak nevezett épületében, amelynek első emeletét Zsófia főhercegnő és Ferenc Károly bérelte. Bad Ischl Ausztria Salzkammergut tartományának ma is kedvelt üdülőhelye, amely gyógyvizének köszönheti fejlődését és ismertségét. A sófürdő áldásos hatása történelmi jelentőséget is nyert, hisz Zsófia főhercegnő az itteni kúrának köszönhette a gyermekáldást, itt valósult meg Ferenc József és Erzsébet eljegyzése, majd a főhercegnő által nászajándékba adott Kaiservilla a császári pár nyári pihenésének kedvelt és állandó helyszíne, a bensőséges családi élet és privátszféra mentsvára lett.
 

Ezért is rendkívül fontos Katrin Unterreiner könyve, amely a Bad Ischl-lel kapcsolatos családi események bemutatásán túl gondos forráselemzéssel és térképes melléklettel dokumentálja Erzsébet salzkammerguti tartózkodásait, a szakirodalomban "Gewaltmarsch"-nak nevezett hosszú túráit. Nyomába eredhetünk a sportos császárnénak, lekövethetjük a túrák útvonalát, de eközben anyai oldaláról is megismerhetjük Erzsébetet, aki a Jainzen-hegyen egy Szűzanyát ábrázoló képoszlopot állíttatott fel Mária Valériának, rajta azzal a költeménnyel, amely az egyetlen ismert Erzsébet-vers volt mindaddig, míg a Svájcban letétbe helyezett irodalmi hagyaték nyilvánosságra nem kerülhetett.
 

Kilenc fejezetre tagolódik a könyv, felöleli az eljegyzéstől az utolsó évekig tartó életutat, s mindezt abból a szempontból, hogy Salzkammergut milyen szerepet is játszott az adott időszak történéseiben. Sok, a köztudatban máig fennmaradt tévhitet igazít ki a szerző, s űz a legendák világába. Külön fejezetet szentel Katharina Schrattnak, hisz a Burgtheater színésznője is bérelt egy villát Salzkammergutban, s érdekes adalékokkal válik teljessé a császárné által szándékosan létrehozott Ferenc József − Erzsébet − Schratt kapcsolati háromszög. Az ún. "Márványkastély" bemutatásának, amelyben a legtöbb Erzsébet-vers született, valamint Mária Valéria esküvője pontos leírásának is jut egy-egy külön fejezet.
 

A fotókkal gazdagon tűzdelt könyvben Salzkammergut minden történés origója, ezáltal feltárul a családi dinamika, árnyaltabbá válnak a szereplők, sőt néhány kevésbé ismert anekdotával is gazdagíthatjuk történelmi tudásunkat. Dokumentatív jellege ellenére könnyed, olvasmányos stílusban fogalmazódott szakirodalmi alkotást tarthatunk a kezünkben, a téma alapos és kevésbé jártas ismerőinek is szórakoztatóan informatív olvasmány.
 

Köszönettel tartozom kolléganőmnek, Nádudvari Anitának, mert amikor már a szavak rengetegében elveszve éreztem magam, néhány kiigazítással segítette az utolsó stilisztikai simításokat.
 

Katóné Balogh Mária


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.