„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

Főoldal > „…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”


2022/09/02
A legfiatalabb pályázónk, édesanyjától kapta a királyné iránti szeretetét! - ismerkedjünk meg Takács Ágnes Eszterrel!
„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

„Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a szüleim már 6 éves korom óta visznek el Ausztriába. Utaztunk Bad Ischlbe a kastélyba, Eisenstadtba, Laxenbourgba és minden évben megyünk Schönbrunnba,  ilyenkor a Hofburgot is megtekintjük. Természetesen a Gödöllői kastélyban is voltam már. Nyáron szüleimmel Zell am See-be megyünk nyaralni, ahol Erzsébet királyné is volt. Megtekintjük az Erzsébet kápolnát a hegyen, valamint az Erzsébet túraútvonalat is. Nagyon sok (…) képeslapom is van a kastélyokból, (…). Számtalan történetet tudok róla fejből és amikor a kastélyba kerestek „Sisit”, aki beöltözik és tárlatvezetést tart nagyon nagy szívfájdalmam volt, hogy én nem tudom elvállalni a munkát mivel Kecskeméten lakom.Kislánykorom óta nézem a Sisi-sorozatokat, és mindig magával ragadott a történet. Szegedre járok egyetemre és mindig elmegyek az Erzsébet ligetbe, valamint Sopronban az Erzsébet-parkba. Édesanyám például az Erzsébet kórházban dolgozik. Kecskeméten játsszák az ELISABETH musicalt és mi már harmadjára megyünk megtekinteni, (…).  És persze Kecskeméten és Szegeden is voltam a Sisi-kiállításon.

 

Nagyon szeretem (…) az életrajzi könyvet. Az a legfontosabb számomra az összes közül. Mikor a boltban megláttam, pont Vetsera Máriánál nyitottam ki, és véltünk felfedezni hasonlóságot köztem és közte arcra. Képzeljék, megmutattam ismerősöknek Vetsera Mária (…) képét és azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?! Nagyon meglepődtem ezen a kérdésen, és én is véltem hasonlóságot felfedezni.”

Ágnes azóta több portrét is készített magáról, melyeket Vetsera Mária korabeli fotói inspiráltak. Emellett a Winterhalter-féle festményen annyira megtetszettek neki az Erzsébet királyné hajában viselt gyémántcsillagok, hogy beszerzett magának egy havasi gyopár-mintás pulóvert, és nemsokára egy, ezen virágok stilizált motívumai által díszített ékszer boldog tulajdonosa lesz.

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Udvari báli cukorkatartók 
Az udvari bálokon nagyon népszerűek voltak ezek az apró ajándékok, amelyeket a császári család a báli vendégeknek adott. A cukorkatartók általában papírból, selyemből és tüllből készültek, tetejüket pedig a császári család egyik tagjának a képe díszítette. Maradtak fenn olyan anekdoták, amelyek szerint néhány vendégnek, akikről tudták, hogy sok unokájuk van otthon, a többi vendég odaadta a saját cukorkatartóját, hogy a gyerekek örülhessenek az ajándéknak. 
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.