Romy és Párizs fényei könyvajánló

Főoldal > Michelle Marly: Romy és Párizs fényei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Michelle Marly: Romy és Párizs fényei


2023/01/31

Nálam is és szerintem sokaknál a ma már klasszikusnak mondható, de azóta sem felülmúlható Romy Schneider főszereplésével, az 1950-es években készült Sisi-trilógia indította el, alapozta meg az Erzsébet királyné iránti tiszteletet, rajongást.


Bevallom, már felnőtt fejjel kezdett csak el érdekelni, hogy ki is volt az a színésznő, aki életkorából adódóan – hiszen az első film forgatásakor mindössze 18 éves volt – talán még gyermeki bájjal tudta megformálni a három filmben a királyné alakját.  A tervezett negyedik rész forgatását sajnos már nem vállalta el.

Ezért nagy örömmel vettem meg a 2021-ben megjelent Romy és Párizs fényei című könyvet. A könyv Romy Schneider életét mutatja be a Sisi-filmek forgatása után.  Tulajdonképpen azt a hat évet öleli fel amikor egy filmforgatáson (Christine című film,1958) megismerkedik és egymásba szeretnek az ekkor még szintén feltörekvő ifjú tehetség, későbbi francia színészlegendával Alain Delonnal, s elmegy vele Párizsba, ahol együtt élnek. Bemutatja kettejük viharos kapcsolatát, a szülői erőltetésére bejelentett eljegyzést, amiből végül nem lett házasság. A fiatal színésznő útkereséséről szól, aki ekkor kezd felnőni, kilépni édesanyja, Magda Schneider – a Sisi-trilógiában Ludovika főhercegnét alakította – és nevelőapja szigorú felügyelete alól.  Hogyan keres más karakterű szerepeket, s igyekszik kitörni a már skatulyaként megélt császárné szerepéből. Hogyan és miért utasítja el Ernst Marischka többszöri felkérését a Sisi filmek tervezett negyedik részének forgatására. Bepillanthatunk, hogyan próbálja ki magát a filmezés után színházi színésznőként is.Összegezve: az olvasó végigköveti a bakfis színésznő felnőtté érését, mind személyiségben, öltözködésben, stílusban, mindezt regényes formában.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a Sisi-trilógiát, s érdeklődik Romy Schneider élete irányt.

Tömörné Bilonka Zsófia


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.