Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Főoldal > Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó


2022/09/02

Következő pályázónkra nagy hatással volt a kultikusnak mondható Romy Schneider-féle filmtrilógia és a királynéról szóló olvasmányai. Müller Eszter bemutatkozója:

Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Müller Eszter

  

„Erzsébet királyné iránti rajongásom a '90-es évek elején kezdődött, amikor is a Magyar Televízióban vetítették a Romy Schneider főszereplésével készült három részes Sissi filmsorozatot. Akkoriban, gyermekként nagy hatással volt rám, lenyűgözött, elvarázsolt, így többször újranéztem az alkotást. Később, felnőttként sem múlt el az érdeklődésem, meg akartam tudni mindent a királyné személyéről, a Habsburg-családban betöltött szerepéről, királynéként végzett tevékenységeiről, valamint arról, hogy ki az a koronás fő, aki a 19. században nagyon szerette a magyarokat.

Az első könyvemet, amely a királynéval kapcsolatos, 2009-ben vásároltam Brigitte Hamann: Erzsébet királyné című művét. Ezek után jött a többi, vele kapcsolatos könyvek, tárgyak.

Jelenleg 11 db könyvem, 3 db DVD lemezem, 2 db leporellóm és egy prospektusom van, utóbbiakat 2011-ben Bécsben a schönbrunni kastélyban szereztem be.

Leginkább könyveket szeretek gyűjteni a királynéról, mivel szeretek olvasni, valamint érdekelnek azok az írások melyeket Sisi-ről írnak, és össze tudom hasonlítani ezeket. Emellett a róla szóló művek jó és kellemes kikapcsolódást jelentenek számomra. Ha lehetőségem van rá igyekszem felkeresni Erzsébet királynéval kapcsolatos helyeket, szobrokat, kiállításokat megtekinteni.

Ezáltal a legkedvesebb tárgyam, az első könyv, Brigitte Hamann könyve, amelyet hiteles és részletesen megírt könyvnek tartok ebben a témában. Sok helyen, azaz újságcikkben, internetes oldalon előforduló cikkekben hivatkoznak az osztrák történész hölgy könyvére. A következő könyv amelyet el fogok olvasni: Káli-Rozmis Barbarának nemrégiben megjelent könyve, melyet örömmel vásároltam meg, mert így már egy magyar Sisi-szakértő munkáját is megismerhetem.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből rendezett Erzsébet-kiállítás 2022. szeptember 10-től várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.