Könyvajánló Gaby Schuster Sissi című könyvéről

Főoldal > Gaby Schuster: Sissi

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gaby Schuster: Sissi


2023/03/29
Villangó-Török Ivett

Erzsébet királyné halálának 100. évfordulója kapcsán rengeteg újságcikk, tv műsor, könyv látott napvilágot. 1998-at írtunk. Sokakban ez keltette fel a kíváncsiságot a titokzatos Sisivel kapcsolatban kortól függetlenül.

Gaby Schuster Sissi

Az egyik ilyen kiemelkedő mű a Sissi-trilógia. Sissi - A császár menyasszonya. Sissi - A korona szolgálatában. Sissi - A sors kezében. (Az írónő végig Sissi néven hivatkozik a királynéra.) 

Az írónő az a Gaby Schuster, aki a ‘90-es években több kamasz témájú könyvet írt, a másik nagy kedvencem tőle a Csak lányoknak! A nőiesség enciklopédiája (Móra Kiadó 1997, 2001). A kamasz lélek ismerőjeként nagyon finoman indítja a trilógiát. Az első kötetben egy villanásra látjuk Ludovikát a szülőágyon, ahogy elmélázik a foggal született kicsike hercegnő jövőjéről, majd a következő jelenetben a 11 éves Sisit keresi a nevelőnő, aki nem jelent meg a zongoraóráján. A történetmesélése lineáris, de többször ugrik az években, gondosan beleszövi, hol járunk. Sisi nagy utazása Bad Ischl-be, ami főszereplőnk számára sorsfordítónak bizonyul, több helyet kap az első kötetben.  Eztán az esküvő és a házasság első hónapjai kerülnek górcső alá és a kötet a kis Zsófia születésével zárul. 

A második kötetben Gizella születése után járunk néhány héttel, amikor is Erzsébet elkíséri Ferenc Józsefet hegyi túrára a kétezer méter magasan fekvő Laretterbodenig. Sisi kezdi felvértezni magát az anyósa elleni harcban: a kis hercegnők szobáit átteteti a saját lakosztálya mellé a hegyi kirándulás során. Izgalmasan ábrázolja a szerző azt a személyiségfejlődést, amin átmegy a kis bakfis menyasszonyból lett kétgyermekes császárné. Mostanra felismerte, hogy nem győzheti le Zsófia főhercegnét, de az apró csatákat megnyerheti. A politikai események is megjelennek a könyvben, de Erzsébet szemszögéből mutatja be azokat a szerző. Például csak rövid időre villantja fel a szerző az itáliai harcokat, melyben Ferenc József maga is részt vesz, vagy az emigrációból hazatért Andrássy Gyula szerepét a politikailag közeledő magyarok oldalán. Ebben a kötetben kísérhetjük el az uralkodópárt Magyarországra, arra a végzetes körútra, amelyen Zsófia nevű kislányukat elveszítik. A  könyvben a következő részletesebb időszak a harmadik terhesség és a trónörökös világrajövetele. Természetesen Andrássy Gyula gróf és Sisi viszonya is bemutatásra kerül a gödöllői látogatások leírása kapcsán. 

A sors kezében c. utolsó kötetben szépsége teljében találkozunk a 35 éves Erzsébet királynéval, aki a nyitóképben éppen búcsúzik frissen férjezett Gizella lányától a pályaudvaron. A kötetben ugyanúgy helyet kapnak a császárné szépészeti praktikái, mint az 1873-as bécsi világkiállítás. Legyen magánélet vagy közélet, a szerzőnő nagyon érzékletesen jellemzi a korszakot, a fiktív párbeszédekkel még közelebb hozza a cselekményt.  Az utolsó kötet egyharmadát Rudolf trónörökös házassága, utolsó évei teszik ki. Itt több szálon fut a történet és Sisi élete tulajdonképpen háttérbe szorul a cselekmény szempontjából, ám a történetmesélés olyan izgalmas és lelki mélységű, hogy az olvasó megbocsátja ezt a szerzőnek. 

 

A Móra Kiadó gondozásában jelent meg a Gaby Schuster által írt Sissi-trilógia magyarul 1999-2000-ben. A borítója alapján amolyan “pöttyös könyv” hatását kelti, azaz a kamasz korosztálynak íródott. Így olvastam én is először. Sokáig megszerezhetetlen volt, majd 2022-ben a Könyvmolyképző kiadó piacra dobta egy egészen felnőttes borítóval. De kinek is szól? Ha marketing szöveggel élnék, azt mondanám, hogy 14-99 éves korig. 

A szerző megenged magának egyfajta mesélői szabadságot, hiszen sokszor a képzelet szülte párbeszédek olvashatók a könyvben. Ám az utószóban köszönetet mond Brigitte Hamann-nak és E.C. Conte Cortinak is, kiknek munkája valósággá teszik a cselekményt.  A könyvben utalásokat olvashatunk Mária Valéria és Festetics Mária naplóira, illetve különböző rendőrségi jelentésekre, amelyeket az előzetes kutatómunkájában felhasznált. Gaby Schuster igyekezett a filmvásznon megjelenő “giccses” Sisi-képet lebontani, ahogy a kötet végén fogalmaz: “Hiszen Sissi élettörténete önmagában is olyan izgalmas és különleges, hogy bemutatásához nincs szükség kitalált elemekre”.

Eszerint olvassuk. Jó szórakozást hozzá!

 

Villangó-Török Ivett

 

 

Gaby Schuster: Sissi 1-3.

  1. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1998.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 1999.
  2. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1998.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 2000.
  3. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1999.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 2000.

https://moly.hu/alkotok/gaby-schuster/eletmu

 

 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.