Újságíróként Erzsébet nyomában

Főoldal > Újságíróként Erzsébet nyomában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újságíróként Erzsébet nyomában


2022/08/22

Szabó Margit, a Sisi Baráti Kör egyik alapítója nem csak olvassa a királynéról szóló könyveket, hanem régóta publikál is róla.

Újságíróként Erzsébet nyomában

A történetem 1868-ban kezdődik, nagyanyám, B. Nagy Julianna egy évben született Erzsébet királyné legkisebb lányával, Mária Valériával. Nagyanyám bűvöletébe kerített a kedves mesékkel, a függönyből varrt fátyollal királylánynak képzeltem magam…
Hadháziné Szabó Margit Mária Valéria (nyugdíjas) újságíró vagyok, Tiboldi Máriával a Sisi Baráti Kör alapítója.

A Sisi Baráti Kör alapításkor 1993-ban, meg kellett határozni, mi az egyesület célja. Beírtuk: Erzsébet királyné életének jobb megismerése, s a Budapest Lexikont hívtuk segítségül, hol találunk vele kapcsolatos emlékhelyeket. Van/volt jó sok, ez még kíváncsibbá tett bennünket, ki lehet ez az asszony, akit ennyire szerettek a magyarok.Először a hazai helyeket kerestük fel, aztán a külföldieket. Így lépésről lépésre – természetesen történészek segítségével – ismertük meg érdekes és tragédiákkal teli életét. Az első valójában jelentős programunk a Gödöllői Királyi Kastélyban, halálának 100. évfordulójára rendezett műveltségi vetélkedő és szépségverseny volt. Majd gyakorlatilag fél Európát beutazva, a bölcsőtől a koporsóig jártuk végig életének fontosabb állomásait.

A ma Bécsben látható Sisi Múzeum kincsei akkor még Münchenben egy magángyűjteményben voltak, az osztrákok akkoriban még korántsem érdeklődtek annyira élete iránt, mint mi magyarok.  Minden település, ahol megfordult, őriz róla emléket, adomát. A legtöbbet természetesen Gödöllő. Az új ismereteket először az Erzsébet-füzetekben, aztán a Sisi képeskönyvében publikáltam. A tárgyak helyett az adomákat, történeteket keresem-kutatom, s adom közre könyv formában is. 

Később már a családtagokkal és a szűkebb köréhez tartozó személyekkel is foglalkoztunk. Rendkívüli érzéke volt az emberek kiválasztására, nem kellett csalódnia, hogy becsapták. Az utazások során megtapasztaltuk, milyen különleges érzéke volt a szépségre, nemcsak saját megjelenését értve ez alatt, hanem ahová sokszor visszament: Korfu, Genf, Francia-Riviéra. Felejthetetlen emlékek.  Szinte mindenütt szuvenírnek árulják az arcképével díszített emléktárgyakat, érmeket, ezekből állt össze egy kisebb gyűjteményem. Kifejezetten most nincs gyűjtési témám. Nem tartom magam gyűjtőnek, de a szellemi értékek mellett, megőrzöm az emléktárgyakat. Korábban képeslapokat gyűjtöttem, de ezek már megjelentek a Sisi képeskönyvében. Most Mária Valériáról készül a gödöllői királykisasszony olvasókönyve. Ezzel tartozom a nagyanyámnak…

2000-es évek első évtizedében voltam a kastély első sajtófőnöke. Az újságírók tájékoztatására sok érdekes, háttér információt gyűjtöttem a hajdan itt megfordult személyiségekről, a legtöbbet természetesen Erzsébet királynéról és környezetéről. Ezek közreadására hoztam létre a Kastélyhistóriák oldalt 2018-ban: www.kastélyhistóriák.hu

 

Az én Sisim című kiállítás 2022. szeptember 10-től látogatható a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol Szabó Margit kincseit is megtekinthetik az érdeklődők.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.